Conchiglioni jest to makaron w kształcie dużych muszli, idealnie nadający się do nadziewania. Zdecydowałam się wypełnić je farszem ze szpinaku, kurczaka i pora.

Przepis:
– opakowanie makaronu conchiglioni,
– opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku,
– 500 g piersi z kurczaka,
– por (tylko biała część),
– 2 ząbki czosnku,
– pół serka topionego śmietankowego,
– utarta mozzarella,
– sól, pieprz, ostra papryka.

Na beztłuszczowej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę kawałki piersi z kurczaka. W międzyczasie kroimy drobno pora i podsmażamy na odrobinie oliwy, wstawiamy wodę na makaron. Kiedy kurczak jest już gotowy, zdejmujemy go z patelni i kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, do podsmażonego pora dodajemy szpinak. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu (makaron gotuje się dość długo). Do szpinaku dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, serek i pokrojonego i usmażonego kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ugotowane muszelki nadziewamy powstałą szpinakową masą, nakładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy do momentu aż ser całkowicie się rozpuści (około 10 minut).

IMG_2015_05_19_9084 IMG_2015_05_19_9088  IMG_2015_05_19_9089 IMG_2015_05_19_9080

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *