Panna Manna to nic innego jak znana wszystkim kasza manna imitująca panna cottę podaną z musem truskawkowo-rabarbarowym. :)

Składniki:
– 8 łyżek kaszy manny,
– puszka mleka kokosowego,
– szklanka mleka ryżowego.

Mus:
– 400 g truskawek,
– 3 łodygi rabarbaru,
– 3 łyżki ksylitolu.

W małym garnuszku podgrzać na małym ogniu całą zawartość puszki mleka kokosowego. W kubeczku wymieszać kaszę z zimnym mlekiem ryżowym. Kiedy mleko kokosowe w garnku będzie ciepłe, zacząć dolewać kaszę z mlekiem ryżowym. Gotować 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki. Po tym czasie odstawiamy garnek z palnika i przygotowujemy miseczki. Każda powinna być przepłukana lodowatą wodą, aby łatwiej wyjmowało się deser. Gotową masę przekładamy do misek, czekamy aż ostygnie, i wkładamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotowujemy mus owocowy. Pokrojone na małe części łodygi rabarbaru gotujemy na małym ogniu z 3 łyżkami wody aż zmiękną, dodajemy truskawki bez szypułek i gotujemy tak długo, aż z owoców powstanie „papka”. Dodajemy 3 łyżki ksylitolu. Miksujemy owoce na mus. (Jeżeli nie chcemy zjeść całego musu od razu, wyparzamy słoiki, nakładamy mus i odkładamy dnem do góry.) Wyjmujemy deser z lodówki i podajemy z ciepłym lub zimnym sosem :)

*Inspirowane blogiem Oatmeal and Figs

 

IMG_2015_06_12_8081-001

IMG_2015_06_12_8079

 

IMG_2015_06_12_8080

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *