Parę dni temu kupiłam z ciekawości krem z kasztanów, niestety po spróbowaniu go okazało się, że jest dla mnie zbyt słodki i mdły aby jeść smarując kanapkę lub jeść łyżką prosto ze słoika :). Dlatego nie zastanawiając się długo wpadłam na pomysł upieczenia kasztanowych cupcakes.

Przepis:

– 1,5 szklanki mąki

– ponad połowa kostki masła (około 125 g)

– 2 jajka

– krem z kasztanów około 3 duże łyżki

– pół szklanki mleka

– 4 łyżki cukru  (krem z kasztanów jest bardzo słodki)

– łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

– opakowanie mascarpone

– pozostały krem z kasztanów  (około 2 łyżki )

– płatki migdałów do posypania

Wszystkie składniki zmiksować (powinny być w temperaturze pokojowej ), gotowe ciasto nałożyć do foremek. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić babeczki. Zmiksować składniki  na krem. Na wystudzone babeczki nakładać krem. Posypać płatkami migdałów.

IMG_2015_05_10_8025IMG_2015_05_10_8014

IMG_2015_05_10_8034IMG_2015_05_10_8016

IMG_2015_05_10_8009IMG_2015_05_10_8021IMG_2015_05_10_8030

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *