Czyli włoskich klimatów ciąg dalszy :) To danie robię zawsze, gdy brakuje mi pomysłu, co przyrządzić na obiad i nie mam wiele czasu na zastanawianie się. Przygotowanie tego makaronu zajmuje tylko 15 minut (chyba, że w międzyczasie robi się zdjęcia), a smak jest nieziemski!

Przepis:

– makaron (ilość zależności od ilości osób),
– 3 ząbki czosnku,
– kilka małych papryczek chili lub innego rodzaju (użyłam papryki szpiczastej),
– natka pietruszki,
– parmezan lub cheddar (zawsze używam cheddara),
– 4 łyżki oliwy,
– sól.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie wyciskamy ząbki czosnku, papryczki kroimy na malutkie cząstki, siekamy natkę pietruszki i trzemy cheddar na tarce. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i papryczki. Papryka, którą dodałam, nie była zbyt ostra, więc żeby zaostrzyć smak potrawy dodałam odrobinę płatków chili. Smażymy papryczkę z czosnkiem około 3/4 minuty, żeby oliwa nabrała smaku. Odcedzamy makaron, nakładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy startym cheddarem oraz pietruszką, doprawiamy solą według uznania. Smacznego!

IMG_2015_05_18_8041IMG_2015_05_18_8049IMG_2015_05_18_8055     IMG_2015_05_18_8047-001    IMG_2015_05_18_8054-001

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *